Hartzeer blijkt meetbaar


Een steek in je hart. Wie ooit wel eens een blauwtje heeft gelopen, kent het gevoel. Nu blijkt dat hartzeer niet alleen tussen de oren zit. Je rikketik raakt werkelijk ontregeld. Uit onderzoek, gepubliceerd in de Psychological Science, blijkt dat de hartslag van iemand die door een ander persoon afgewezen wordt, eventjes omlaag gaat.

Het is bekend dat de processen van fysieke en sociale pijn voor een deel in dezelfde gebieden van je hersenen plaatsvinden. Onderzoekers van de universiteit van Amsterdam en Leiden wilden weten hoe sociale pijn je lichamelijk beïnvloedt.

Afgewezen worden blijkt niet zo goed voor je hart.

Aan vrijwilligers werd daarom gevraagd een foto van zichzelf te sturen. Ze kregen te horen dat voor een studie naar eerste indrukken studenten van een andere universiteit aan de hand van de foto zouden beslissen of ze de vrijwilliger leuk vonden.

Een paar weken later kregen de vrijwilligers in het labarotorium de foto’s te zien van de studenten, terwijl er een elektrocardiogram werd gemaakt. Bij elk gezicht moesten de vrijwilligers raden of de betreffende student hen aardig vond. Daarna werd hen verteld of dat ook daadwerkelijk het geval was, ook al was dit slechts een computer-gegenereerde respons.

De hartslag van de proefkonijnen bleek zowel voor als na het Salomonsoordeel naar beneden te zakken. Wanneer de deelnemers te horen kregen dat de bewuste persoon hen niet leuk vond, daalde de hartslag nog verder en duurde het langer voordat die weer op het oude niveau was. De hartslag vertraagde meer als de proefpersonen hadden verwacht dat de student hen aardig vond.

De resultaten suggereren dat het autonome zenuwstelsel, dat functies als spijsvertering en bloedsomloop controleert, erbij betrokken raakt wanneer je sociaal afgewezen wordt. Een onverwachte afwijzing kan dus letterlijk hartverscheurend werken.

Beeld: Erika Craddock|Science Photo Library