Hardlopers trager door klimaatverandering


De Boston Marathon is half april altijd een groot sportevenement in Amerika. De winnaar is in de loop der jaren door betere trainingsmethodes en een internationaler deelnemersveld steeds sneller geworden. Maar volgens wetenschappers van Boston University gaan de wintijden in de toekomst juist achteruit, dankzij klimaatverandering.

De weersomstandigheden op de dag van de marathon hebben nu al enorm effect. Zo werd er afgelopen jaar onder warme omstandigheden 9 minuten trager gelopen dan het jaar daarvoor, toen het een stuk koeler was. De onderzoekers berekenden dat een temperatuur van 5 graden Celsius hoger een 2 minuten tragere looptijd oplevert. De reden: hoe warmer, hoe meer uitputting, uitdroging en krampen toeslaan.

Hoe zit het dan met de effecten van de wereldwijde opwarming van de aarde? Ook dat berekenden de onderzoekers. Stijgt de komende jaren de gemiddelde temperatuur met 2,5 graden, dan is er 64 procent kans dat de hardlopers in 2100 trager zijn. Voor een temperatuurstijging van 5 graden, volgens onderzoek de opperste limiet in opwarming, is die kans maar liefst 95 procent. Dat wordt dus een stuk minder records in de marathons de komende jaren.

De studie is gepubliceerd in het online vakblad PLoS ONE.