Harde wind boven Stille Oceaan


De steeds hardere winden die waaien boven de Stille Oceaan, worden veroorzaakt door de opwarming van de Atlantische Oceaan. Een internationaal team van onderzoekers denkt de verklaring te hebben gevonden voor de steeds maar fellere luchtverplaatsingen tussen Amerika en Azië in de opwarming van de Atlantische Oceaan. Door die opwarming ontstaat er een groot verschil in druk boven de Atlantische en de Stille Oceaan. Dat verschil wordt opgeheven door harde wind.

Dat de Atlantische Oceaan steeds warmer wordt, is een bekend fenomeen. Het hoort bij de opwarming van de aarde. Alleen zijn de gemiddelde temperaturen van de atmosfeer de afgelopen tien jaar niet meer duidelijk toegenomen. Ook dat wordt veroorzaakt door de winden die waaien van de ene oceaan naar de andere. Die koelen de gemiddelde temperatuur.

De mensen die dit fenomeen hebben ontdekt, verwachten niet dat de harde winden blijven bestaan. Op een bepaald moment zal ook de Stille Oceaan warmer worden en gaan de winden liggen. Als dat gebeurt, dan stijgen wereldwijd de temperaturen, zo schrijven ze in het vakblad Nature Climate Change. Een krachtige El Niño kan daar bijvoorbeeld voor zorgen.

De temperatuurverschillen tussen de oceanen bewijst dat klimaatsystemen elkaar kunnen beïnvloeden, zeggen de onderzoekers. Ze wijzen ook op de droogtes die tegenwoordig vaak voorkomen aan de Amerikaanse westkust. Ook die zouden een gevolg zijn van de harde wind die van de ene naar de andere kust waaien.