Hard werken, lang leven


Het recept voor een lang leven? Hard werken en een serieus karakter. Trouwen als je man bent.

We hebben twee mannen. Eentje is altijd vrolijk, heeft na zijn scheiding veel vriendinnen en tapt in de kroeg constant moppen. Hij gaat vervroegd met pensioen.

Optimisten nemen te veel risico's.
De ander is serieus, werkt hard, blijft zijn hele leven bij één vrouw en werkt tot zijn 65ste. Welke van de twee leeft het langst?

Volgens nieuw onderzoek heeft de saaie nummer twee de grootste kans om zijn tachtigste verjaardag te vieren. In 1921 besloot een psycholoog van Stanford universiteit in de Verenigde Staten een groep kinderen van tien jaar oud te volgen. Tot 2001 deden hij en zijn opvolgers uitgebreid onderzoek naar de levensverhalen van deze groep.

Daaruit kwam het Longevity Project voort, een uitgebreide wetenschappelijke studie naar het ouder worden van mensen. Wat blijkt? De meest serieuze kinderen uit 1921 zijn het oudste geworden. Sommige zijn nu nog in leven. De grappenmakers zijn allemaal dood. Voor mannen was een goed huwelijk belangrijk. Zij die getrouwd waren en bleven, leefden veel langer dan de vrijgezellen en gescheiden mannen.

Minstens zo belangrijk was om hard te werken. Doorzettingsvermogen speelt daarbij een belangrijke rol. Mensen die flink de handen uit de mouwen steken, worden oud. Doorwerken en niet vervroegd met pensioen gaan, verhoogt de levensverwachting.

Nog een paar opmerkelijke uitkomsten?

  • Optimisten leven korter, waarschijnlijk omdat ze meer risico’s nemen. Voorzichtigheid levert levensjaren op.
  • Te vroeg met school beginnen, betekent een korter leven. Zes is de ideale leeftijd.
  • Scheiden verkort de levensverwachting van mannen drastisch, maar niet van vrouwen.
  • Soldaten die een oorlog overleven, worden niet oud. Oorzaak zijn lichamelijke problemen.
  • De mensen met wie je omgaat, bepalen voor een groot gedeelte je voedings- en sportgewoontes en bepalen voor een belangrijk deel hoe oud je wordt.
  • Geliefd zijn speelt een verwaarloosbare rol bij de levensverwachting.
  • Follow Faqtman on Twitter