Hard werken is jong sterven


dreamstime_xs_30855858

Hoe langer de werkweek, hoe groter het risico op beroerte. Een analyse door University College Londen en de Universiteit Helsinki van 17 studies waarbij in totaal bijna 530.000 vrijwilligers werden gevolgd, heeft aangetoond dat een 55-urige werkweek het risico op een beroerte verhoogt met 33 procent.

Iedereen die 41-48 uur werkt heeft een tien procent hoger risico; bij 49 tot 54 uur werken per week, loopt het risico op een beroerte met 27 procent op. Zelfs wanneer factoren zoals roken, alcoholgebruik en lichamelijke activiteit in aanmerking worden genomen is veel werken gevaarlijker dan weinig.

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn de Turken het langst aan het werk, dan 50 uur per week is heel normaal. In Nederland doen we het rustiger aan; er zijn hier minder dan één procent werknemers die meer dan 50 uur werken.

Ook het risico op cardiovasculaire ziektes neemt toe met het aantal werkuren. Een analyse van 25 studies met meer dan 600.000 deelnemers uit Europa, de VS en Australië toont dat aan. Een 55-urige werkweek laat de kans op hart-en vaatziekten met 13 procent stijgen. Factoren als leeftijd, geslacht en de levensstandaard zijn irrelevant. Harder werken betekent meer kans op een hartaanval. De onderzoekers zagen wel dat weinig lichaamsbeweging, hoge alcoholconsumptie en blijvende spanning het risico nog verder verhogen.