Hard sporten is beter


Er wordt wel eens gezegd dat je helemaal niet zo hard hoeft te sporten om resultaat te krijgen. Zo nu en dan een wandelingetje zou zelfs beter zijn dan jezelf afbeulen om 10 kilometer te hardlopen. Die verhalen worden naar het rijk der fabelen verwezen door een nieuwe studie van Flinders University (Australië).

Als experiment werd een groep van 620 volwassenen in tweeën gedeeld. De ene groep moest drie keer per week een uur lang flink aan de bak met boksen, steppen of circuit training; de andere groep ging zeven dagen per week een half uur wandelen.

Beide groepen waren na zes weken gezonder dan een controlegroep die niets deed. Ze hadden een beter cholesterolgehalte en beide groepen waren afgevallen. Alleen hadden de mensen die hard hadden gesport veel meer gewicht verloren en was hun zuurstofopname veel beter. Ook het cholesterolgehalte was aanmerkelijk lager dan bij de wandelaars.

De verschillen zijn zo groot, dat je 50 uur zou moeten wandelen om hetzelfde effect op je figuur te krijgen als 1 uur intensief sporten. Bij cholesterol is 5 uur wandelen nodig als equivalent van 1 uur aerobics. Of zoals de onderzoekers schrijven, als je flink zweet, krijg je meer ‘bang for your buck’.

Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.