Handen, niet ogen verraden leugenaar


Dat ogen verraden wanneer iemand liegt, is niet waar, zeggen Britse leugen-onderzoekers. Het zijn je handen.

Het is zo’n weetje dat vaak wordt herhaald, maar waarvan niemand precies weet of het waar is: als iemand liegt, dan kijkt hij of zij naar de zijkant en naar boven. De oorsprong van deze theorie is NLP, een beweging van mensen die beweren dat je door positieve gedachtes te denken bepaalde doelen kunt bereiken. Het verhaal over de ogen staat in een NLP-handboek uit de jaren zeventig.

Leugenaars raken vaak hun mond aan, zoals hier Jim Carey in Liar Liar.

Dat deze stelling waarschijnlijk niet klopte, is al langer bekend – net als sommige andere NLP theorieën door de wetenschap onderuit zijn gehaald – maar het is nog nooit precies uitgezocht. Tot nu. Een Brits onderzoeksteam deed een relatief eenvoudig onderzoek. Proefpersonen moesten liegen of de waarheid spreken. Hun beweringen werden opgenomen en afgedraaid voor een tweede groep. Die moesten herkennen of mensen jokten of niet, waarbij ze speciaal op de ogen moesten letten.

De tweede groep proefpersonen was niet in staat om leugenaars vaker dan gemiddeld te herkennen. Zelfs niet nadat ze hoorden waar ze op moesten letten. Eerder had dezelfde groep al vastgesteld dat leugenaars geen bijzondere dingen doen met hun ogen, maar wel met de spieren in hun gezicht.

Daar bovenop stelt onderzoeksleider Richard Wiseman dat mensen die liegen vaak pauzes in hun spraak inlassen en meer met hun handen bewegen. Ze raken vooral vaak hun mond aan.

Het onderzoek staat in het vaktijdschrift PlosOne.

Follow Faqtman on Twitter