Handdoeken vol met bacteriën


Mensen zijn bang voor bacteriën op toiletbrillen, deurknoppen en lichtknopjes. Maar de handdoek in de keuken is veel erger. Dat zegt een onderzoekers van de University of Arizona (VS) na onderzoek naar doeken waaraan we onze handen afvegen.

Hij vond in 89 procent van de theedoeken coliform bacteriën. Die zijn afkomstig uit uitwerpselen en kunnen diarree veroorzaken. E.coli, een bekende ziekteverwekker zat in een kwart van alle handdoeken, zo is te lezen in het wetenschappelijke vakblad Food Protection Trends.

In de meeste gevallen is sprake van kruisverontreiniging. Mensen gebruiken een doekje eerst voor het ene doel, dan voor het andere. Ze deppen er gemorste melk mee op en vegen er dan een kindersnoet mee af. De warme en natte omgeving waar de doeken hangen doet de rest: het is precies de juiste omgeving voor bacteriën om zich flink te vermeerderen.

Handdoeken wassen is maar een gedeeltelijke oplossing. Volgens de onderzoeker doodt modern wasmiddel niet alle bacteriën en beginnen de overlevers zich weer snel te vermenigvuldigen zodra de handdoek weer in gebruik wordt genomen. Ook zouden mensen tegenwoordig niet meer heet genoeg wassen, waardoor de ziekteverwekkers helemaal worden gespaard.

Wie zeker wil zijn dat de bacteriën worden gedood, moet ze in bleek weken of wassen boven de 90 graden.