Hamster houdt van mooie kooi


hamster

Een mooie woning maakt een hamster blij. Hoe veelzijdiger de inrichting van de kooi, hoe optimistischer het kleine knaagdier in het leven staat, melden onderzoekers van van de John Moores University in Liverpool (GB). Hun studie levert belangrijke informatie voor een betere houding van proefdieren.

Om tot deze conclusie te komen, werden enkel tests gedaan. Een groep hamsters leefde in standaard laboratoriumkooien uitgerust met stro, een eenvoudig loopwiel en kartonnen buizen. Toen werden de omstandigheden veranderd: sommige kooien werden versierd met strooisel en nestmateriaal, gekleurde plastic huizen en houten elementen, een hangmat, soepstengels en een luxe fluisterwiel. Een andere deel van de hamsters had minder mazzel, zij raakten juist inrichtingselementen uit de standaardkooi kwijt.

Bereikbaar vanuit de verblijfskooien was een kooi met meerdere drinkpijpjes. Eerder hadden de hamsters geleerd dat uit sommige pijpjes gesuikerd water komt en uit andere water aangelengd met bittere kinine. Ook wisten ze van sommige pijpjes niet wat daar uit zou komen, of bitter of heerlijk zoet water.

De hamsters uit de goed uitgeruste luxe kooien waren optimistischer dan de anderen, rapporteren de onderzoekers. Ze probeerden meerdere keren om een slokje te nemen uit het pijpje met onduidelijke inhoud. Hamsters die in de spaarzaam ingerichte kooien leefden, speelden echter liever op veilig spelen en bleven bij wat ze kenden.

‘We kunnen niet zeggen of de hamsters zich gelukkiger voelen in de vernieuwde kooien’, schrijven de onderzoekers in het vakblad Royal Society Open Science. Maar de dieren hebben wel een meer optimistische benadering wanneer ze voor een uitdaging worden gesteld. Onderzoekers kunnen daar rekening mee houden als ze hamsters gebruiken in proefnemingen. Maar ook mensen die hamsters als huisdier hebben weten nu: je moet er een feestje van maken voor je kleine vriendje.