Ham kan je ombrengen


Straks weer een lekker broodje ham? Of anders spekjes door je stamppot? Als je lang wilt leven, eet je het niet te vaak. Een Europees onderzoek heeft uitgewezen dat vlees een behoorlijk gezondheidsrisico vormt. Onderzoekers van 37 universiteiten en instituten in Europa voerden tussen 1992 en 2009 een groot experiment uit waarbij 448.568 mensen uitgebreid werden ondervraagd over hun eetgewoontes, dikte en levensstijl.

Van die mensen waren er in 2009 precies 26.344 dood gegaan. Daaronder waren gemiddeld meer mensen die veel vlees consumeerden. Nog meer doden behoorden tot de groep die per dag meer dan 20 gram ingemaakt vlees tot zich had genomen. Dat is bijvoorbeeld één broodje ham of worst per dag. Uiteindelijk bleek 3,3 procent van alle doden direct met een hoge vleesconsumptie te maken te hebben.

Het advies van de onderzoekers – waaronder medewerkers van de Universiteit Utrecht en het RIVM – is dan ook duidelijk: minder vlees eten. Vooral dagelijks ingemaakt vlees eten als spek, corned beef of worst is vragen om een vroegtijdige dood door hart- en vaatproblemen. Hou het gemiddeld onder 20 gram per dag.

Een grappig bij-effect dat de onderzoekers constateerden: mannen die veel ingemaakt vlees consumeren, drinken ook meer alcohol; bij vrouwen is die correlatie niet te zien.

Het onderzoek staat in het British Medical Journal Medicine.