Halve wilden: BBC ‘leukt Papoea’s op’ voor documentaire


boomhut

De BBC heeft eindelijk toegegeven dat ze een stam in Papoea Nieuw Guinea hebben ‘opgeleukt’ voor hun documentairereeks Human Planet. Deze serie uit 2011, die in Nederland is uitgezonden door de NTR, vertoont de stam genaamd Korowai als halve wilden, naakt en levend in boomhutten. Maar dat is niet helemaal de waarheid.

Een Hongaars camerateam, dat een jaar daarna bij de stam op bezoek was, trof mensen aan gekleed in korte broeken en t-shirts. De boomhutten stonden leeg. Volgens leden van de stam waren die speciaal voor Human Planet gebouwd en leefden ze al tijden niet meer zo hoog van de grond.

Al die tijd is de Britse kwaliteitsomroep stil geweest over deze controverse, maar nu geven ze eindelijk toe dat er een paar foutjes zijn gemaakt. In de toekomst zullen alle documentairemakers verplicht een training krijgen om de werkelijkheid niet meer zo naar hun hand te zetten. De Korowai zullen binnenkort opnieuw te zien zijn bij de omroep, nu in de serie My Year With the Tribe. Dit keer zonder grasrokjes.