Op Proxima Centauri is het 2008


Joran van der Sloot heeft net toegegeven op camera dat hij Natalee Holloway heeft vermoord. Het ziet er naar uit dat underdog Barack Obama toch president van Amerika wordt. Feyenoord wint de KNVB-beker na een overwinning op Roda JC. Tenminste, als je in het sterrenstelsel Proxima Centauri woont. De televisiesignalen van aarde uit 2008 (het jaar waaruit deze nieuwsfeitjes komen) bereikt nu de planeten in dit stelsel, op 4,22 lichtjaar van aarde.

Onderzoekers van het Centre for All-sky Astrophysics, een internationaal onderzoekscentrum voor astronomie in Australië wilden weten hoe ver de menselijk radio- en televisiesignalen zouden reiken.

Joran komt nu pas op Proxima Centauri aan.
Is het mogelijk dat een buitenaards beschaving ons opmerkt door per ongeluk een uitzending van The Voice of Holland op te merken? Of nog erger, Bananasplit?

Het antwoord is dat het signaal bij Proxima Centauri nog sterk genoeg is. Tot die conclusie komen de astronomen na analyse van radiosignalen die ze van de maan lieten terugketsen. Die waren dermate sterk dat ze ook na een langere reis door de ruimte nog ontcijferbaar zijn. Alleen hebben de bewoners van de planeten rond Proxima Centauri daar wel een antenne voor nodig die enkel kilometers in doorsnede is. Dergelijke antennes zijn op aarde inmiddels gebouwd.

Het grootste probleem voor de buitenaardsen is het scheiden van alle signalen. Tegen de tijd dat die aankomen zijn ze zo in elkaar gedrukt dat alle programma’s door elkaar zitten.