Half miljoen voor vinden Earhart


Het is een van de grootste mysteries uit de luchtvaartgeschiedenis: wat gebeurde met Amelia Earhart? Historici willen antwoord.

Een expeditie gaat het tropische eilandje Nikumaroro, deel van de Kiribati archipel in de Stille Oceaan, omspitten. Op dat eiland zouden namelijk de resten liggen van het vliegtuig waarmee Amelia Earhart in 1937 als eerste vrouw rond de wereld wilde vliegen. Earhart was in de jaren twintig en dertig een beroemde pilote. Ze vloog als eerste vrouw solo over de Atlantische Oceaan en van Californië naar Hawaii.

Amelia Earhart voor haar Lockheed Electra.

In 1937 ondernam ze een poging om met een mannelijke navigator rond de wereld te vliegen. Ze werd voor het laatst gezien toen ze opsteeg van Nieuw-Guinea, op weg naar Howland Island, bijna 3500 kilometer naar het oosten. Daar kwam Earhart nooit aan. Er waren allerlei theorieën over wat er was gebeurd. Sommige mensen dachten dat Earhart door Japanse oorlogsschepen was neergehaald. Ook ging het gerucht dat ze met haar mannelijke navigator was opgegeten door kanibalen.

De geplande route (dichte streep) en de vermoedelijke route (stippellijn) van Earhart.

In 2010 werd op Nikumaroro al een botje van een vinger gevonden dat van Earhart afkomstig kan zijn. Ook kwamen toen verhalen los dat Nieuw-Zeelandse soldaten al tijdens de oorlog botten van twee mensen en vliegtuigdelen op het eilanden hebben gevonden. Voor de Amerikaanse regering is dat reden om een half miljoen dollar uit te trekken voor een expeditie naar het eiland. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, een bewonderaar van Earhart, hoopt dat het mysterie daarmee voor eens en altijd kan worden opgelost.