Hadj-drama veroorzaakt door rolstoel


hadj

De meer dan zevenhonderd mensen die afgelopen week omkwamen bij de Hadj, zijn het slachtoffer van een rolstoel. Die bewoog niet snel genoeg voorwaarts, waarna een man er achter struikelde en de mensen achter hem ook. Dat is de trieste conclusie van een wetenschapper die zich bezig houden met mensenmassa’s.

Professor Stephen Reicher van de universiteit van St. Andrew’s in Schotland (GB) analyseert het drama in de Los Angeles Times en komt tot de conclusie dat het ene kleine incident een kettingreactie opleverde. Volgens hem begint het gevaarlijk te worden in mensenmassa’s van meer dan vier personen per vierkante meter. In Mekka was die dichtheid meer dan bereikt.

Volgens Reicher, sociaal psycholoog en expert op het gebied van mensenmassa’s, was er geen sprake van paniek en rennende mensen. Integendeel. Mensen drukten zo tegen elkaar aan dat er geen ruimte meer was. Toen een pelgrim struikelde over een rolstoel, vielen de mensen daarachter over hem heen. De menigte daarachter bleef drukken, waardoor veel mensen stikten.

Per jaar gaan meer dan twee miljoen mensen naar Mekka, de meeste tijdens de Hadj. Die enorme massa maakt geregeld slachtoffers. Het ergste ongeluk was in 1990, toen 1400 mensen stikten doordat de zuurstof in een tunnel opraakte. Maar de meeste doden vallen doordat mensen worden doodgedrukt in de enorme mensenmassa. Dat gebeurt vooral bij de ‘steniging van de duivel’, een vast onderdeel van de Hadj.