Hadden Germanen en Egyptenaren contact?


Een nieuwe theorie zegt dat er al 3000 jaar geleden contact was tussen ons en de farao’s. Stoelen vormen het bewijs.

Stel, je was een Germaanse koning of koningin, drie millennia geleden. Als machtig heerser had je alles wat je hartje begeerde. Maar wat was het bewijs dat je een van de allergrootste was? Hoe kon je concullega’s aftroeven en ze groen laten worden van jaloezie? Een klapstoel.

Nils Pamperin/ Archäologisches Museum Hamburg
Tussen 2000 en 1000 voor Christus kwamen die in Nederland, noordelijk Duitsland en Denemarken in zwang. Het ontwerp was heel eenvoudig: twee staanders in de vorm van een X en daartussen een lapje leer om op te zitten. Het ontwerp was echter ook Egyptisch. In tombes in de piramides zijn exact dezelfde klapstoelen gevonden als in noordelijk Europa. Tot nu toe was de theorie dat beide culturen de stoelen toevallig beide hadden uitgevonden. Het ontwerp ligt voor de hand.

Maar Duitse archeologen komen nu met een nieuwe theorie: de Germanen en de Egyptenaren hadden contact. Het ontwerp voor hun stoelen keken de technologisch niet zo ontwikkelde Germanen af bij hun broeders in het Midden Oosten. De stoelen lijken te veel op elkaar om toevallig op hetzelfde moment te zijn bedacht, zegt Bettina Pfaff van het Arche Nebra Museum in Duitsland in een interview met het blad Spiegel.

Zo vergezocht is de theorie niet. In de laatste paar jaren hebben archeologische vondsten in noordelijk Europa aangetoond dat er in de 3e eeuw voor Christus al werd gehandeld met Cyprus en Kreta. Europa kende een netwerk van lange-afstandspaden. De handel in ideeën en goederen tussen Egypte en hier hoeft niet direct te zijn geweest, maar kan ook in etappes hebben plaatsgevonden. Zo kan het wel een eeuw hebben geduurd voor het ontwerp voor de Egyptische stoel in onze contreien arriveerde. In een tijd waarin de ossenwagen een van de meestgebruikte vervoermiddelen was, is dat niet zo gek.

Follow Faqtman on Twitter