Haat kan ook gelukkig maken


happy

Zit je geregeld met gebalde vuist naar het Journaal te kijken? Dan zou je wel eens heel gelukkig kunnen zijn. Ook irritatie, boosheid en zelfs haat kunnen bijdragen aan het geluksgevoel van mensen, zegt een internationaal team van onderzoekers uit Israël, de VS en Zuid-Korea. Ze onderzochten wereldwijd wat mensen gelukkig maakt. Dat hoeven niet automatisch positieve zaken te zijn.

De sleutel tot geluk, zo ontdekten de wetenschappers, is wat je gewenste gevoel is. Als je het heerlijk vindt om je te ergeren, dan maakt niets je gelukkiger dan naar een politicus te luisteren waar je het radicaal mee oneens bent. Dat lijkt gek, maar 10 procent van de mensen vindt in ergernis een bron van geluk. Nog eens 10 procent wordt erg blij van haten, bijvoorbeeld van een buurman. Verhuist die, dan is het gedaan met het geluk.

Voor deze studie werden proefpersonen ondervraagd in Brazilië, de VS, Duitsland, Ghana, Israël, Polen, China en Singapore. Ook werden deze mensen uitgebreid psychisch onderzocht. Het leverde interessante cases op, zoals de vrouw die niet gelukkig was omdat ze zoveel van haar man hield. Hij deed naar tegen haar en ze wilde eigenlijk bij hem weg. Liefde, zo concludeerden de onderzoekers, maakt niet automatisch gelukkig. Bij iets meer dan 10 procent van de ondervraagde proefpersonen was dat het geval.

Haat, vijandigheid, woede en verachting zijn net zulke sterke voorbodes als empathie, liefde, vertrouwen, passie, opwinding en tevredenheid, ontdekten de onderzoekers. Als het maar emoties zijn waar je je thuis bij voelt. Die collega die altijd veel te zeuren heeft, doet dat waarschijnlijk omdat hij daar gelukkig van wordt. Laat hem dus maar, hij is niet vreemder dan je andere collega wiens warmte en genegenheid altijd als een warme deken om je heen hangen.

(Journal of Experimental Psychology)