Haarverf en pil: meer borstkanker


haarkleuring

Een onderzoek onder 8000 borstkankerpatiënten en 20.000 andere vrouwen uit Finland toont aan dat haarkleuring en de pil geen goede combinatie zijn. Je haar kleuren verhoogt het risico op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen met 52 procent, in vergelijking met vrouwen die een spiraaltje hadden gebruikt. Het gebruik van de pil en haarverf leidde bij vrouwen onder de vijftig tot een 32 procent hoger risico op borstkanker.

Het is maar een van de vele onderzoeken van de afgelopen jaren waarin een link tussen haarverf en ziektes wordt geconstateerd. Meestal gaat het om haarverf in combinatie met een andere factor. Zo lopen mensen die hun haar vaak verven (of met verf omgaan) en roken een grotere kans op Primaire biliaire cirrose, een zeldzame ziekte waarbij kanaaltjes in de galblaas verstoppen en ontsteken.

Een onderzoek van de universiteit Yale in de VS wees op een hogere kans op de kankersoort non-hodgkinlymfoom bij vrouwen die hun haar zijn begonnen te kleuren voor 1980. De onderzoekers denken dat de stoffen die in die tijd werden gebruikt veel schadelijker waren voor de gezondheid dan moderne haarkleuringen. Toen kwam in veel kleurproducten nog formaldehyde voor, dezelfde stof die wordt gebruikt om dode lichamen te balsemen. Dat die stof kankerverwekkend kan zijn is al jaren bekend.

Een product dat nog wel altijd in haarkleuring zit, is ammoniak. Het zorgt dat de haren ‘open’ gaan staan en de kleur kan pakken. Maar veel mensen zijn erg gevoelig voor deze stof. Ogen, neus en keel kunnen er branderig door gaan voelen. Sommige mensen krijgen er zelfs oppervlakkige brandwonden door op hen huid. Toch is het ook niet meer nodig om ammoniak te gebruiken. Wecolour biedt bijvoorbeeld natuurlijke haarverf voor thuis zonder schadelijke stoffen als ammonia, parabenen, resorcinol en ppd.