‘Haarp beschadigt Phobos-Grunt’


De Russische ruimtesonde Phobos-Grunt tolt al anderhalve week doelloos door de ruimte. Het gevaarte zou naar de Mars-maan Phobos moeten vliegen om daar bodemmonsters te nemen, maar het reageert niet op commando’s van het Russische grondstation en blijft in een baan om de aarde steken.

Phobos-Grunt is een raadsel. De sonde werd op 9 november succesvol gelanceerd, maar reageerde eenmaal in de ruimte sloegen de motoren niet aan.

De maan Phobos.
Het leek er op dat de capsule afgeschreven kon worden, tot de Europese ruimtevaartorganisatie afgelopen week ineens signalen van de sonde opving.

De boodschap die werd ontvangen was echter onduidelijk, waarschijnlijk omdat de Russen alle communicatie met hun sonde versleutelen. Het mysterie werd nog groter, toen Phobos-Grunt niet naar aarde terugviel, zoals je zou verwachten van een satelliet zonder voortstuwing, maar in een steeds hogere baan terecht kwam.

Dat heeft wereldwijd tot nogal wat speculaties geleid, sommige zinnig, andere ietsje minder. De gepensioneerde Russische generaal Nikolay Rodionov zei in een interview dat de sonde wellicht is getroffen door ‘krachtige elektromagnetische straling’ van Amerikaanse ultra-lange-golf stations in Alaska.

Dat is een verwijzing naar het High Frequency Active Auroral Research Program (Haarp) dat de Amerikanen uitvoeren. Volgens allerlei wilde complottheorieën is dat programma verantwoordelijk voor aardbevingen en klimaatverandering. Wat de opmerking interessant maakt, is dat Rodionov vroeger verantwoordelijk was voor de Russische afweer tegen kernraketten.

Andere samenzweringstheorieën gaan juist uit van een Russisch vuil spelletje. Zo is er een video opgedoken waarin wordt gezegd dat de Russen nooit de bedoeling hadden om naar Phobos te gaan. De capsule is juist bedoeld om bacteriën over de hele aarde te verspreiden als de sonde terugvalt naar onze planeet.

Om een toch al hilarische gebeurtenis nog absurder te maken, heeft de Russische president Dimitri Medvedev zich nu ook met de sonde bemoeid. Volgens hem is het mislukken van Phobos-Grunt de fout van stomme technici.

Tegen Reuters verwees hij terug naar de goede oude tijd dat ze in Rusland nog een schrikbewind hadden. ‘Ik wil niet suggereren dat we [technici van de Russische ruimtevaartorganisatie] tegen de muur zetten, zoals onder Stalin, maar we moeten ze hard straffen door ze financieel aan te pakken. Of, als de fout heel duidelijk is, door disciplinaire maatregelen te nemen of zelfs het strafrecht in te schakelen.’