Haar- en oogkleur uit botten te halen


Foto: Jolanta Draus-Barini, Susan Walsh, Ewelina Pospiech, Tomasz Kupiec, Henryk Glab, Wojciech Branicki en Manfred Kayser

Een nieuw DNA-analysesyteem kan haar- en oogkleur achterhalen uit botten en tanden tot wel 800 jaar oud. Daarmee kunnen oude mysteries eindelijk worden opgelost, zo schrijven Nederlandse en Poolse wetenschappers in het vakblad Investigative Genetics.

De nieuwe methode kijkt naar 24 DNA-variaties, polymorfismen genoemd, en kan aan de hand daarvan vrij precies de kleur van het haar en de ogen van de overledene achterhalen. Zo bleek dat de Poolse generaal en later premier Wladyslaw Sikorski, die in 1943 bij een vliegtuigongeluk omkwam, helblond haar en blauwe ogen had. Dat komt overeen met geschilderde portretten van jaren na zijn dood.

Maar het systeem werkt ook goed bij nog veel oudere botten. Zo werd van een mysterieuze vrouw uit de twaalfde tot de veertiende eeuw, begraven in een crypte van een klooster nabij Krakau, vastgesteld dat ze donkerblond tot bruin haar en bruine ogen moet hebben gehad. Met de aanwijzing hopen de onderzoekers erachter te komen wie zij was.