Haaien zijn kleurenblind


Als je gaat zwemmen met haaien, draag dan vooral een blauwe zwembroek, dan val je weg tegen de achtergrond.

Wetenschappers dachten het al, maar nu is het officieel. Haaien zijn kleurenblind. Ze kunnen uitstekend zien onderwater, maar alleen in zwart-wit. Dat zeggen onderzoekers van de University of Western Australia. Ze schrijven over hun ontdekking in het blad Naturwissenschaften.

Mensen en veel andere dieren hebben een netvlies dat bestaat uit cellen die er uitzien als staafjes en kegeltjes. De kegeltjes heb je in verschillende soorten, die allemaal een ander deel van het lichtspectrum oppikken. Daardoor zie je kleuren, die allemaal in een ander deel van het spectrum zitten.

Kleurenblind maar toc.h een goede jager. Foto: © Richard Carey | Dreamstime.com
De Australiërs onderzochten 17 haaiensoorten, tien daarvan hadden helemaal geen kegeltjes. Zeven haaiensoorten hadden maar één soort kegeltje, voor licht met een lange golflengte. Daarmee kunnen ze vooral rode en gele kleuren goed zien. Kleurige vissen vallen dus op tegen het blauw van de oceaan. Dat betekent dat iemand die een blauw zwempak aan heeft, voor een haai bijna onzichtbaar wordt.

Zicht is echter maar een deel van het verhaal. Naast hun ogen bezitten haaien nog veel meer zintuigen die helpen bij de jacht. Zo zijn ze gevoelig voor elektromagnetische pulsen, veroorzaakt door spierbewegingen. Ook kunnen haaien prima horen. Of een blauwe zwembroek ook daartegen helpt, is niet bekend.

Follow Faqtman on Twitter