Haaien hebben voorkeur voor man


haai

Als haaien een mens aanvallen, is dit in 84 procent van alle gevallen een man. Uit een onderzoek van de Bond University in Queensland blijkt dat vrouwen relatief veilig zijn in het water. De Australische onderzoekers waren zelf zo verbaasd over hun bevindingen dat ze de feiten een keer extra hebben gecheckt.

Waarschijnlijk worden meer mannen aangevallen omdat zij meer tijd in en op het water doorbrengen. Zij hebben een grotere liefde voor risicovolle sporten zoals surfen en duiken en dat zijn net de activiteiten die deze dieren uitlokken tot aanvallen. De wetenschappers onderzochten alle haaien-aanvallen van de afgelopen dertig jaar.

In Australische wateren vielen haaien 171 keer aan waarvan 32 met een dodelijke afloop, voor de Zuid-Afrikaanse kust werden 132 mensen aangevallen, 28 van hen overleefden het niet. In Amerika werden de afgelopen jaren 769 mensen aangevallen, 25 van hen lieten het leven.

Naar verhouding zijn er in Amerika weinig doden tegenover een groot aantal aanvallen, de wetenschappers verklaren dit met het feit dat er voor de Amerikaanse kust meer kleine haaien leven die niet dezelfde moordkracht hebben als hun grote broertjes. In Australiƫ zijn relatief veel doden, doordat daar veel grote, agressieve haaien wonen.

Overigens zijn andere dieren vele malen gevaarlijker dan haaien. Ter vergelijking: 10.000 mensen sterven ieder jaar door slangenbeten; schorpioenen zorgen voor 5000 doden. Olifanten, gezien als goedaardige lobbesen, trappelen ieder jaar 500 mensen dood. De haai is overigens niet de gevaarlijkste waterdieren. Kwallen bezorgen meer dan honderd mensen per jaar een hartstilstand.