Haaien blijven drijven


Wikipedia

Gek verhaal misschien – natuurlijk zinken haaien niet. Maar terwijl er na eerder onderzoek vanuit werd gegaan dat haaien neutraal drijfvermogen hebben, is er nu bewijs dat ze licht positief drijfvermogen hebben.

Het gaat erom of haaien moeten blijven zwemmen om op dezelfde hoogte in het water te blijven ‘zweven’. De onderzoekers beoordeelden het drijfvermogen van haaien op basis van de snelheid van de dieren, hoe vaak ze hun staart bewegen, richting en houding van het lichaam.

Onderzoekers van de universiteit van Tokio en de universiteit van Hawaii schrijven in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS dat Cooks braamhaai (in het Engels prickly shark, Latijnse naam Echinorhinus cookei) en stompsnuitzeskieuwshaai of grauwe haai vooral hun best moeten doen als ze naar beneden zwemmen. Door de positieve opwaartse druk moesten de haaien harder zwemmen als ze naar beneden gingen dan wanneer ze omhoog gingen. Als deze haaien omhoog gingen, konden ze minutenlang door het water glijden, zonder hun staart te gebruiken.

Om het zeker te weten, hebben de onderzoekers twee sets van experimenten uitgevoerd. Beiden wezen dus uit dat sommige haaien positief drijfvermogen hebben. Tijdens het onderzoek kregen haaien die erg diep duiken ook een camera omgebonden om erachter te komen hoe hun leven in de diepte eruitziet. Overdag bleken de haaien dieper te duiken naar waar het water koeler is.