Haaien bijten Google


Internetbedrijf Google is de trotse bezitter van een aantal kabels die over de bodem van de Stille Oceaan lopen. Ze verbinden Japan met de Verenigde Staten en maken razendsnel internetverkeer mogelijk. Maar ze trekken ook haaien aan. De afgelopen tijd zijn er verschillende incidenten geweest waarbij haaien aan de dikke kabels gingen knabbelen.

Biologen denken dat de kabels voor haaien heel zichtbaar zijn, omdat ze een elektromagnetisch veld opwekken. Daarvoor zijn deze dieren gevoelig vanwegen hun ampullen van Lorenzini, elektroreceptoren in de huid waarmee ze elektrische velden kunnen oppikken. Deze organen zijn al in 1678 ontdekt door Stephan Lorenzini.

Al eerder is ontdekt dat haaien graag aan kabels knagen. In 1987 werd een complete splinternieuwe datakabel tussen de VS en Europa doorgebeten. In andere kabels zijn haaientanden gevonden.

Google heeft aangekondigd de eigen kabels nu te gaan versterken met kevlar. Deze stof zit ook in kogelvrije vesten en andere producten die grote krachten moeten weerstaan. Daarmee moeten de kabels zelfs de heftigste haaienbeten kunnen weerstaan. Die operatie gaat miljoenen kosten, bovenop de 300 miljoen dollar die al zijn gemoeid met de aanleg van deze kabels.