Guns in stadion: wat kan er mis gaan?


gun

Politici in de Amerikaanse staat Washington bespreken deze week een wet om wapens toe te laten in sportstadions. Dat betekent dat mensen met een pistool in een holster naar een American football-wedstrijd kunnen gaan. Ter plekke kunnen ze ook alcohol krijgen. Hoewel rellen als in Europese stadions niet voorkomen in de VS, kunnen ook daar de gemoederen hoog oplopen.

Critici noemen het daarom een desastreus plan. Ze denken dat het wachten is tot fans op elkaar gaan schieten. Voetbalbond NFL is dan ook tegen. Ze willen geen guns in hun stadions, wat de wetten van een bepaalde staat ook zeggen. Alleen wil Washington het zelfs illegaal maken voor bewakers om mensen te fouilleren voor ze bij een sportevenement binnengaan.

Jaarlijks worden in de VS 11.000 mensen met wapens vermoord, 21.000 mensen plegen zelfmoord met een revolver of pistool. Zo’n vijfhonderd mensen worden ‘per ongeluk’ gedood met een wapen. Er zijn meer dan 300 miljoen vuurwapens in het land, waarbij defensie niet wordt meegeteld. Vier Amerikaanse presidenten kwamen om door een vuurwapen.