Grotonderzoeker helpt geneeskunde


Johann Westhauser is een medisch wonder. De 54-jarige grotonderzoeker kwam in juni zwaar te val en liep daarbij een zwaar hersentrauma op. Pas na vier dagen wist een reddingsteam hem te bereiken, diep in een grot. Toen bleek dat hij volledig was genezen. Volgens de huidige stand van de wetenschap kan dat helemaal niet. Of is niet-behandelen juist het beste voor deze aandoening?

In het Duitstalige vakmagazine Bayerisches Ärzteblatt schrijven de behandelende artsen van Westhauser dat de vier dagen stil liggen in een donkere grot hem waarschijnlijk juist hebben gered. Meestal worden na een ongeluk mensen naar een ziekenhuis getransporteerd. Daarbij wordt het hoofd (en dus de hersens) ondanks voorzorgsmaatregelen altijd iets bewogen. Dat maakt het trauma alleen maar erger.

Door te blijven liggen op de plek van het ongeluk, konden de hersens zichzelf eerst stabiliseren. Toen Westhauser eenmaal werd gered, moest hij van duizend meter diepte door smalle grote naar boven worden gehaald. Daarbij werd zijn brancard alle kanten op bewogen. Dankzij de rustperiode overleefde hij dat zonder ook maar de geringste problemen.

Deze uitkomsten levert wel een dilemma op. Als iemand bij een verkeersongeluk hersentrauma oploopt, moeten we hem of haar dan maar dagen op de snelweg laten liggen? Volgens dit onderzoek zou dat wel het verstandigste zijn.