Grotere biceps maakt mannen rechts


Als je man bent: span je biceps eens aan. Heb je twee krachtige bolletjes, of zijn je bovenarmen slappe sliertjes? In het eerste geval heb je bij de laatste verkiezingen waarschijnlijk op Mark Rutte gestemd, in het tweede op Emile Roemer. Hoe groot de bovenarmen van een man zijn, correleert namelijk met zijn politieke overtuigingen, blijkt uit Deens onderzoek.

Wetenschappers van de universiteit van Aarhus onderzochten honderden mannen en vrouwen in Denemarken, de Verenigde Staten en Argentinië. Van alle proefpersonen werden de bovenarmen opgemeten en ze moesten een vragenlijst invullen over hoe ze tegenover de herverdeling van rijkdom stonden.

Mannen met flinke biceps waren over het algemeen tegen herverdeling, ze vonden dat iemand die geld verdient dat ook gewoon moet houden. Minder sterke mannen waren gemiddeld vaker voor een socialistisch systeem waarbinnen geld van rijken naar armen stroomt.

Volgens de onderzoekers past dit resultaat in wat we weten over de evolutie. Sterkere mannetjes in het dierenrijk zijn vaak ‘rijker’, ze hebben beter voedsel en meer vrouwtjes. Ze willen pertinent niet herverdelen. Slappere mannetjes komen er bekaaid af en zouden graag ook wat van die rijkdom willen hebben. Blijkbaar werkt dat nog steeds door in mensen, waar lichamelijke kracht tot de dag van vandaag staat voor onwil om te delen.

Bij vrouwen was er totaal geen correlatie tussen lichaamskracht en politieke denkbeelden, schrijven de onderzoekers in het vakblad Psychological Science.