Grote zorgen om Napels


Verontrustend nieuws uit Napels. Onder een buitenwijk van de miljoenenstad ligt een reusachtige magmakamer die aan het opzwellen is, zo meldt het Osservatorio Vesuviano in Napels. Dat kan duiden op een opbouwende druk die een weg naar buiten zoekt. De Italiaanse autoriteiten hebben het waarschuwingssignaal voor Napels daarom naar boven bijgesteld naar ‘waakzaamheid’.

De Flegreïsche Velden zijn eigenlijk een supervulkaan van gigantische omvang. Onder het relatief rustige oppervlakte zit een enorme magmakamer die zich gedeeltelijk onder Napels uitstrekt. Het slechte nieuws is dat de bodem van de velden sinds enige tijd constant op en neer gaat, een teken dat de kamer vol en weer leeg stroomt. De laatste tijd vinden geologen bovendien veel forsteriet aan de oppervlakte, een mineraal dat ontsnapt als er veel gas ontsnapt. Vaak is dat een teken dat een vulkaan actief gaat worden.

De geologen hebben recent een 200 meter lange boorkop in de vulkaan gestoken. Die heeft gemeten dat de vloeibare magma een zuurgraad heeft bereikt die een explosieve uitbarsting mogelijk maakt. Dezelfde zure magma is in het binnenste van de Vesuvius gevonden, een teken dat de magmakamer wellicht met deze vulkaan in verbinding staat. Dat zou betekenen dat hij onder heel Napels doorloopt.

De geologen durven niet te voorspellen of en wanneer de Flegreïsche Velden uitbarsten. Wel weten ze dat een uitbarsting duizenden doden zal kosten. Zo’n 34.000 jaar geleden was er een massale uitbarsting die het klimaat op aarde decennia heeft beïnvloed. Zoiets zou nu weer kunnen gebeuren, maar dan in een van de dichtst bewoonde gebieden van zuid Europa.