Grote vissenpenis door dreiging


In met water gevulde grotten in de Bahama’s leven muskietenvisjes. In sommige grotten wonen ook roofdieren, andere zijn daar volledig vrij van. In de grotten waar de dood om elke hoek schuilt, gedragen de vissenmannetjes zich totaal anders. Ze slaan het voorspel vaak over en dringen zich soms zelfs met geweld op aan de vrouwtjes. Ook blijken ze groter en harder geslachtorgaan (gonopodium) te bezitten, ontdekten biologen van de North Carolina State University (VS).

Het gonodium dient als de penis van de vis. Daarmee brengt het mannetje zijn sperma over naar het vrouwtje, die vervolgens levende jonkies baart. In deze kleine visjes is het puntje van het gonopodium gemiddeld een millimeter lang.

Door tienduizenden jaren aan constante dreiging hebben sommige vissenmannetjes zich dus een grotere en hardere penis aangemeten. Dat verzekert ze van meer nakomelingen, denken de onderzoekers. In een omgeving waar je elk moment als maaltijd van een roofdier kan eindigen, kun je er tenslotte niet genoeg van hebben.

De studies is gepubliceerd in de Journal of Evolutionary Biology.

Foto: NC State University