Grote stap richting genezen MS


multiple sclerose

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn er voor het eerst in geslaagd om de aanmaak van de stof myeline, die door de ziekte Multiple Sclerose wordt afgebroken, te herstellen. Dat gebeurt door de werking van eiwitten te onderdrukken die bepalend zijn voor de verminderde aanmaak van myeline.

In Maastricht onderzoeken wetenschappers of het onderdrukken van dezelfde enzymen ook de toestand van alzheimerpatiënten kan verbeteren. Om dat te bewerkstelligen kijken de onderzoekers onder meer naar een medicijn dat allang op de markt is, maar artsen op dit moment voorschrijven voor mensen met de ernstige ademhalingsaandoening COPD.

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen is beschadigd. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met lopen, voelen en zien.

De oorzaak van MS is onbekend, maar de stof myeline speelt een belangrijke rol bij de ziekte. Die vormt een isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel en zorgt ervoor dat zenuwen prikkels snel en efficiënt doorgeven. Bij MS geeft het immuunsysteem een abnormaal sterke reactie op myeline. Hierdoor breekt het de myeline af en kunnen de zenuwen prikkels niet goed doorgeven.

Bij proefdieren zijn de onderzoekers uit Maastricht er nu in geslaagd die reactie stil te leggen. Een volgende stap is om te zien of iets dergelijks ook bij mensen gebeurt.