Grote scheur in zeebodem Japan


De zeebodem waar vorig jaar de tsunami ontstond die Japan trof, is over 400 kilometer gescheurd. En niet voor het eerst.

De afgelopen maanden hebben onderzoeksschepen de zeebodem voor de Japanse kust onderzocht. Doel was om vast te stellen of er nog zichtbare veranderingen waren door de aardbeving die vorig jaar bijna 20.000 Japanners het leven kostte. Het antwoord is en volmondig ja. De bodem vertoont in de Tohoku slenk een scheur van bijna 400 kilometer lange scheur. Daar is de bodem met een verwoestende kracht uit elkaar getrokken.

Onderzoekschip 'Sonne' van het Zentrum für Marine Umweltwissenschaften in Bremen deed de metingen.

Daarom werd Japan ook door een krachtige tsunami getroffen, ontdekte het internationale team dat de bodem onderzoekt. Tijdens de aardbeving kwam de zeebodem 5 meter omhoog, waardoor de vloedgolven ontstonden. Hele stukken zeebodem liggen nu 50 meter oostelijker dan eerst. Ook vonden de onderzoekers op 7550 meter diepte fossielen van dieren die niet onder de 4000 meter diepte voorkomen, een aanwijzing dat dit stuk zeebodem ook in het verleden flink in beweging is geweest.

Niet voor niets waarschuwden Japanse inscripties op stenen uit de 16e eeuw al dat er vaker enorme tsunami’s plaatsvinden op de kust voor de Tohoku slenk.

De uitkomsten van de studie zijn bekend gemaakt door de Geowetenschappelijke Unie in Wenen.

Follow Faqtman on Twitter