Grote roofdieren zijn terug


Beren, wolven, lynxen: de kans dat je ze tegenkomt in Nederland is vrijwel nihil. Maar in Europa zijn ze bezig met een comeback. Tot die conclusie komen biologen van de Veterinärmedizinische Universität in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Ze inventariseerden het aantal grote roofdieren op het continent en komen tot de conclusie dat het goed met ze gaat, hun aantallen groeien.

Zo zijn er nu 17.000 bruine beren, 12.000 wolven en 9.000 lynxen in Europa. De dieren leven vooral in Oost-Europa, waarbij alle drie de soorten het opvallend goed doen in Roemenië. Beren leven daarnaast behoorlijk veel in noordelijk Scandinavië en de Alpen.

Maar het zijn vooral de kleinere populaties, ‘enclaves’ van een bepaalde soort die het goed doen. Zo steeg het aantal wolven in Italië in vijftig jaar van honderd naar achthonderd.

De comeback komt vooral door Europese regelgeving die de dieren en hun habitat beschermt, denken de Oostenrijkers. Vlak na de oorlog werden grote roofdieren nog gezien als een bedreiging voor de mens. De dieren werden afgeschoten als ze te dicht bij bewoonde gebieden kwamen. In de jaren zeventig draaide de situatie. Toen werden wetten aangenomen om de dieren een kans te geven om te overleven.

Europa heeft daarbij een slimme keuze gemaakt, schrijven de biologen in het blad Science. Waar andere landen hun dieren in wildreservaten stoppen en de rest afknallen, concentreren wij ons op de soort en wat er nodig is om te overleven. Nu is te zien dat die methode werkt.