Grote piramide is hol van binnen


doorsnede piramide Gizeh

De grote piramide van Gizeh, net ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro, bevat een gangenstelsel en een grote kamer. Onderzoekers van het ScanPyramids project hebben dat vastgesteld na bijna drie jaar research. Wat er in die holte zit, is nog niet bekend, maar de ontdekking is spectaculair omdat voor het eerst tot in detail is vastgesteld hoe de binnenkant van deze piramide er uitziet.

De ontdekking is gedaan met een methode die gebruik maakt van kosmische straling. Steen absorbeert die straling, lucht (of een vacuüm) niet. Door de straling te meten, kun je dus een driedimensionaal beeld krijgen van het binnenste van een stenen object zonder de boel open te breken. Het resultaat is een zeer gedetailleerde kaart die als hulp kan dienen bij opgravingen.

Dat de grote piramide (ook wel de Piramide van Khufu genoemd) geheimen herbergt, is al langer een vermoeden. Verschillende delen van het bouwwerk absorberen verschillende hoeveelheden warmte, een aanwijzing dat het gevaarte niet massief is. Al in de negentiende eeuw zijn een paar kleine gangen ontdekt, maar die leiden zo te zien nergens heen.

schuine gang piramide Gizeh

Valse toegangstunnels is een methode die de oude Egyptenaren vaker gebruikten. Zo probeerden ze grafrovers op het verkeerde been te zetten. De locatie van de echte tunnels is een groot geheim. Maar de scans laten nu exact zien waar ze lopen. Een schuine tunnel lijkt vanuit een ruimte onder de piramide omhoog te lopen naar een grote ovalen kamer. Wellicht een graftombe? Een tweede, kleinere, kamer ligt onderin de piramide.

De grote leegte is 30 meter lang, wat aangeeft dat het om een belangrijke plek gaat. Maar zonder dat archeologen deze ruimte uit gaan graven, is onzeker waarvoor hij werd gebruikt. De Egyptenaren zullen daarom in de komende jaren een beslissing moeten nemen of ze hun belangrijkste archeologische schatkamer willen betreden.