Grote kans op kernramp Europa


De kans dat er een grote kernramp plaatsvindt is veel groter dan tot nu toe gedacht. Vooral Europa loopt gevaar.

Dat zegt het gerenommeerde Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz (Duitsland). Aan dit instituut telden ze het aantal kerncentrales in bedrijf wereldwijd (440) en vermenigvuldigden dat met het aantal jaren dat een gemiddelde kerncentrale actief is. Dat kwam op 14.500 jaar. Vervolgens werd dat totaal gedeeld door het aantal grote kernrampen van de afgelopen dertig jaar waarbij grote hoeveelheden radioactiviteit vrijkwamen.

De ramp bij Fukushima.

Het resultaat is dat iedere reactor gemiddeld eens in de 3625 jaar een groot ongeluk meemaakt. Voor alle reactoren samen betekent de rekensom wereldwijd één groot ongeluk iedere 10 tot 20 jaren. Dat is vele malen meer dan de meeste overheden acceptabel vinden.

De onderzoekers keken ook naar welke gebieden een extra grote kans maken op een kernramp. Hun conclusie? Het hart van westelijk Europa kon wel eens het volgende Fukushima worden. Het grensgebied tussen Duitsland, Frankrijk en België staat tjokvol kerncentrales, gedeeltelijk in aardbevingsgebieden. Dit dichtbevolkte deel van de wereld maakt dus grote kans ergens de volgende halve eeuw door radioactiviteit te worden getroffen.

Het onderzoek staat in het academiiche vakblad Atmospheric Chemistry and Physics.

Follow Faqtman on Twitter