Grootte doet er toe voor hond


Dat honden kunnen luisteren weet ieder baasje. Roep ‘pak de bal’ en hij rent als een gek achter zijn favoriete tennisballetje aan. Schijnbaar kent een hond dus het woord ‘bal’. Maar wat betekent dat woord voor hem? Mensenkinderen die leren praten krijgen ook al vroeg te maken met het woord bal. Binnen een jaar leren ze dat ‘bal’ kan staan voor een speelbal, een tennisbal of zelfs een grote strandbal. Werkt het ook zo voor honden?

Foto: David Shankbone.

Aan de University of Lincoln in de Verenigde Staten hebben ze een interessant experiment gedaan. Een hond werd daar een niet bestaand woord geleerd: dax. Dat woord stond voor een U-vormig object dat de hond nog niet eerder had gezien. Als de hond werd gezegd ‘pak de dax’, dan liep hij enthousiast naar de rubberen U.

Toen lieten de onderzoekers de hond – hij heet Gable – in een ruimte waarin een kleinere U en een totaal ander object van dezelfde omvang als de oorspronkelijke dax lag. De onderzoeker riep weer ‘pak de dax’. En wat deed Gable? Hij pakte het object dat dezelfde omvang had als de oorspronkelijke dax, maar een totaal andere vorm. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat honden – anders dan mensen – niet selecteren op vorm, maar op omvang.

Als je hond zijn tennisbal dus niet kan vinden, moet je niet gek opkijken als hij met een mok of een Rubik-kubus aan komt zetten. Die zijn net zo groot als de bal, dus is het hetzelfde, toch, baasje?

Follow Faqtman on Twitter