Grootste vliegtuig ter wereld onthuld


stratolaunch

In de Californische woestijn is het grootste vliegtuig ter wereld onthuld. De Stratolaunch is echt gigantisch. De spanwijdte bedraagt 117 meter, het hoogste punt bevindt zich van 50 meter van de grond. Zonder brandstof weegt het liefst 227.000 kilo, met brandstof een ongelooflijke 600.000 kilo. Het vliegtuig is zo groot dat het 28 wielen en zes 747 jetmotoren heeft. Er loopt 97 kilometer kabel doorheen.

Dit monsterlijke vliegtuig is het kindje van Paul Allen, een van de oprichters van Microsoft. En het is niet bedoeld om passagiers te vervoeren. In plaats daarvan zal het raketten mee nemen in de lucht. Door die vanaf de ruimte tussen de twee rompen te lanceren op grote hoogte, hoopt Allen ruimtevaart makkelijker en goedkoper te maken. Bij een raket die vanaf de grond wordt gelanceerd zijn de eerste meters namelijk het meest kostbaar.

Om de zwaartekracht en de inertie te overwinnen, is een grote hoeveelheid brandstof nog. Bij de Stratolaunch is een raket al in de lucht en het heeft al vaart. Dat maakt de lancering makkelijker, hoewel natuurlijk alleen relatief kleine raketten gelanceerd kunnen worden. Allen is overtuigd dat daarnaar de komende jaren grote vraag zal zijn. De miljardair denkt dat we internet in een baan om de aarde zullen brengen door een vloot kleine satellieten te lanceren.

Zijn vliegtuig kan daarbij een grote rol spelen. Hoe goedkoper het lanceren van satellieten wordt, hoe sneller de innovatie zal gaan, heeft Allen gezegd. Maar zo ver is het voorlopig nog niet. De roll-out was een eerste test. De komende dagen zullen tests worden gedaan met het tanken van de gigant. Dan moet duidelijk worden of het vliegtuig aan een aantal basiseisen voldoet. Als dat goed gaat, volgen in 2019 de eerste vliegtests.