Grootste tropenboom ontdekt


Borneo tropisch regenwoud

Onderzoekers hebben op het Maleisische deel van het eiland Borneo de grootste boom van het tropische regenwoud ontdekt. Hij meet 89,5 meter en is daarmee behoorlijk groter dan de huidige recordhouder, die 88,3 meter van de grond komt. De twee extreem hoge bomen staan niet zo ver van elkaar, nabij de stad Tawau, aan de oostkust van Borneo.

Volgens Cambridge University (GB) gaat het om een gele Marianti (Shorea faguetiana) in het Maliau Bekken, een beschermd gebied in Borneo. Ze ontdekten de boom toen ze er met een helikopter overheen vlogen. Om de exacte hoogte vast te stellen, was nog niet makkelijk. Een professionele boomklimmer werd naar boven gestuurd, uitgerust met een meetlint. Hij moest helemaal naar de kroon van de boom om een meting te doen.

Op de top werd de man aangevallen door een adelaar, die waarschijnlijk in de buurt een nest heeft. Toen de vogel eenmaal gevlogen was, volgde een zwerm bijen, die ook geen trek had in een mens in de top van de boom. Bovendien bleek de boom aan de rand van een afgrondje te staan. Aan de dalzijde meet de boom zelfs 91 meter; aan de andere kant 88 meter. Daarop hebben de onderzoekers maar het gemiddelde genomen.

De theorie is dat tropische bomen nooit meer dan 90 meter hoog kunnen worden. Waarom is onbekend, maar hogere bomen zijn nog nooit waargenomen, zelfs niet in oeroud tropisch regenwoud.