Grootste priemgetal gevonden


Amerikaanse onderzoekers hebben het langste priemgetal tot nu toe uitgerekend. Het is 17.425.170 cijfers lang. Wie het wil lezen moet meer dan 22 megabyte op zijn harde schijf reserveren voor de download. Het vorige record was voor een priemgetal van 12.978.189 cijfers.

Een priemgetal is alleen door zichzelf en 1 deelbaar. Het getal 5 is een priemgetal, omdat je het slechts door 5 en 1 kunt delen; 6 is geen priemgetal omdat je het ook door 2 en 3 kunt delen. Priemgetallen worden vooral gebruikt in de cryptografie en het vinden van bijzonder grote priemgetallen is een hobby voor veel wiskundigen.

De huidige recordhouder werd gevonden door een wereldwijd netwerk van personal computers die allemaal een stukje rekenkracht afstonden voor dit onderzoek. Nadat het getal door dit netwerk was gevonden, werd het door een enkele PC nagerekend. Dat duurde 39 dagen. Een supercomputer deed het voor de zekerheid nog een keer over en had daarvoor 4 dagen nodig.

Er ligt een prijs van 50.000 dollar klaar voor de eerste wiskundige die een priemgetal van meer dan 100 miljoen cijfers vindt.