Groot talent flest onderzoek


Ze wordt gezien als een van de knapste koppen op aarde. Haruko Obokata begon haar loopbaan als stamcelbioloog op de Waseda universiteit in Japan, maar ze werd al vroeg weggekaapt door Harvard in de Verenigde Staten. Daar begon ze een onderzoeksprogramma met de naam STAP – stimulus-triggered acquisition of pluripotency. De Japanse ontwikkelde een manier om nieuwe cellen aan te maken (foto), een doorbraak die goed nieuws is voor mensen die lijden aan een hele reeks van aandoeningen.

Helaas, het ziet er naar uit dat Obokata in haar onderzoek niet heel precies is geweest. Het Riken instituut in Japan, waar ze tegenwoordig werkt, heeft naar buiten gebracht dat het onderzoek van Obokata is stilgelegd en dat een commissie haar werk gaat navlooien. De verdenking bestaat dat ze onderzoeksresultaten heeft verzonnen om tot haar doorbraak te komen.

Mevrouw Obokata, die publiceerde in beroemde vakbladen als Nature, zal worden gestraft als dat nodig is, zo heeft het instituut medegedeeld. Concreet wordt ze er van beschuldigd afbeeldingen van DNA te hebben bewerkt, zodat die er beter uitzien dan het geval is. Een van haar co-auteurs heeft al afstand genomen van het onderzoek.

Obokata zelf ontkent. Tegenover persbureau AFP zei ze een klacht tegen Riken in te zullen dienen omdat het instituut haar goede naam bezoedeld.