Groot Barrière Rif verdwijnt


Het Groot Barrière Rif gezien uit de ruimte. Foto: Nasa.

Meer dan de helft van het Grote Barrière Rif voor de kust van Australië is de laatste 27 jaar verdwenen, blijkt uit een studie van het Australian Institute for Marine Science. Tijdens de meest uitgebreide studie ooit op het koraalrif ontdekten marinebiologen dat de totale koraaldekking op het 3000 kilometer lange rif is gedaald van 28 procent in 1985 tot 13,8 procent in 2012.

Als de afname op deze manier doorgaat, zal het rif in 2022 ten opzichte van nu nog eens gehalveerd worden. Lang voor die tijd houdt het op een habitat te zijn voor veel zeedieren. De schade is een gevolg van stormen, koraaletende Doornenkroon zeesterren en het bleken van het rif door een lage waterstand en hoge watertemperaturen.

Het rif kan nog herstellen van de schade, maar daar is gemiddeld 10 jaar voor nodig, zeggen de onderzoekers. Nu wordt het rif eens in de paar jaar geraakt door een sterke storm. De zeesterren vormen een ander lastig probleem. Dieren die de Doornenkroon zeesterren eten vertonen zich minder aan de kust, waardoor ze een ware plaag zijn geworden. Kunstmest die het water in stroomt zorgt dat jonge zeesterren genoeg algen te eten krijgen.

De onderzoekers denken dat de Australische overheid de waterkwaliteit beter moet controleren om het aantal zeesterren onder controle te krijgen. Dan zou het rif nog een kans maken. Ook zouden mensen de groei van riffen kunnen proberen te stimuleren.

Follow Faqtman on Twitter