Groepsdruk maakt dom


Brainstormen, vergaderen of samen studeren. Misschien moeten we het minder vaak doen, we worden er namelijk dommer van. Wanneer we een IQ-test in een groep doen, scoren we slechter dan wanneer we deze alleen doen. De verklaring is simpel: in een groep zijn we meer bezig met onze sociale status dan met de taak die we zouden moeten uitvoeren.

Foto: Flickr.com/Voka

Onderzoeker Read Montague van Virginia Tech universiteit liet groepen proefpersonen IQ-testen invullen. Wanneer van tevoren gezegd werd dat de persoonlijke resultaten met de hele groep gedeeld werden, scoorden sommige mensen beduidend slechter dan wanneer dit niet verteld werd. Vooral vrouwen hadden last van de druk om niet ‘af te gaan’ voor de groep. Van de dertien vrouwen die aan de test meededen, scoorden er tien slechter in groepsverband.

De onderzoekers koppelden proefpersonen aan een MRI-scanner – een hersenscanner die hersenactiviteit meet – en ontdekten dat de hersenen van de mensen die slecht scoorden vooral bezig waren met emotie en angst. Montague legt uit: “Onze studie laat zien dat er onverwachte en dramatische consequenties zitten aan sociale groepsdruk. We weten niet hoe dit zich vertaalt naar de ‘echte wereld’, maar door in groepen te werken zouden we talent kunnen laten liggen.”

Follow Faqtman on Twitter