Groepsdans maakt anderen lief


dreamstime_xs_27301638

Of het nou de haka is of de klompendans, elke cultuur kent groepsdansen. Voor de sociale interactie zijn ze enorm belangrijk. En niet alleen om samen lol te hebben, dansen reguleert ook het gevoel van pijn, bewijst een studie.

Als een groep danst, komen endorfines vrij, zeggen onderzoekers van de universiteit van Oxford. De belangrijkste reden dat dit gelukshormoon vrijkomt is waarschijnlijk naast de inspanning de synchrone beweging. Endorfines helpen helpen bij het reguleren van pijn en honger.

Het onderzoek naar dansen heeft een lange traditie in de wetenschap. Charles Darwin, de vader van de evolutietheorie, dacht dat dansen en zingen een beslissende rol spelen in de keuze van een partner. Modern onderzoek heeft aangetoond dat synchroon uitgevoerde bewegingen menselijke banden versterken.

De Britse onderzoekers bestudeerden 264 Braziliaanse studenten, die in groepjes van drie of vier verschillende opdrachten moesten uitvoeren. Ze moesten staand of zittend dansen, synchroon of onafhankelijk van elkaar. Met de hulp van een te hard opgeblazen bloeddrukmanchet werden de proefpersonen pijn gedaan aan hun arm tijdens het dansen. Daarna werd ze gevraagd de pijn op een puntenschaal aan te geven.

Resultaat: tijdens en direct na het synchroon dansen was de pijngevoeligheid significant minder. De hogere pijndrempel is volgens de onderzoekers het gevolg van verhoogde endorfines. Zij gaan ervan uit dat het endogene opiatensysteem (het beloningssysteem van het lichaam) wordt geactiveerd door synchrone bewegingen. De vrijgave van neurohormonen veroorzaakt ook volgens de onderzoekers een soort high. De houding ten opzichte van de dansende medemens is positief, er vindt bonding plaats.