Groenland lekt tonnen fosfor


Mt_Herschel,_Antarctica,_Jan_2006

De gletsjers van Groenland zijn aan het smelten, en daardoor stromen enorme hoeveelheden extra water de oceaan in. Maar dat water zit mogelijk vol met voedingsstoffen.

Onderzoekers schatten in een nieuw gepubliceerd onderzoek dat het Groenlandse smeltwater elk jaar 400 kiloton fosfor meebrengt. Dat is een enorme rivier aan fosfor, vergelijkbaar met een grote rivier als de Amazone-rivier. De hoeveelheid zou nog meer kunnen toenemen als het klimaat verder opwarmt en meer ijs smelt.

Fosfor is een belangrijke voedingsstof voor met name plankton. Als het daadwerkelijk open water bereikt, zou dat een flinke verrijking betekenen voor het leven in de Noordelijke IJszee.
Mogelijk bereikt het ook de Atlantische oceaan en de noordelijke Grote oceaan bereiken, waar vogels, vissen en zoogdieren er wat aan kunnen hebben. Plankton is de basis van de voedselketen in de oceaan, dus de fosfor zou het leven daar flink kunnen stimuleren, aldus de onderzoekers.

Dat het smeltwater van gletsjers fosfor bevatten is al lang bekend, maar het nieuwe onderzoek laat zien dat het veel meer zou kunnen zijn dan eerder gedacht. De Britse wetenschappers brachten in 2012 en 2013 drie maanden door in Groenland om watermonsters te verzamelen en de stroming van het water te meten van de Leverett-gletsjer (zeshonderd vierkante kilometer) en de Kiattuut Sermiat-gletsjer (36 vierkante kilometer). Ze extrapoleerden hun gegevens om iets te kunnen zeggen over hoeveel fosfor heel Groenland afgeeft. Eerdere studies keken alleen naar kleinere gletsjers en vonden minder hoge niveaus fosfor. De Leverett-gletsjer is echter meer representatief voor de gletsjers die het meeste smeltwater produceren.