Groei hiv is terug in Europa


aids

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses heeft in 2014 een recordhoogte bereikt in Europa. Meer dan 142.000 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd, dat zijn 6000 meer dan het jaar daarvoor. Hiv treft vooral de bevolking in Oost-Europa, in het westen zijn de cijfers meest stabiel.

Rusland telde vorig jaar bijvoorbeeld meer dan 85.000 nieuwe infecties. In Bulgarije, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, is het aantal jaarlijks gediagnosticeerde infecties verdubbeld sinds 2005. Dit blijkt uit een rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), dat werd gepresenteerd op donderdag.

Het HIV-virus wordt volgens het rapport in Oost-Europa vooral overgedragen door heteroseksueel contact of verontreinigde injectiespuiten. In de Europese Unie wordt het virus vooral doorgegeven bij seksuele contacten tussen mannen.

In de afgelopen tien jaar is het percentage van HIV-infecties onder migranten in Europa sterk gedaald, aldus het rapport. Maar sociale uitsluiting verhoogt het risico op hiv weer voor vluchtelingen en migranten, aldus het rapport. Vaak krijgen vluchtelingen het virus pas in Europa.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties waren in 2014 twee miljoen mensen wereldwijd besmet met het aids-virus. Het aantal nieuwe besmettingen is daarmee gedaald met 35 procent sinds 2000. Rond 36,9 miljoen mensen dragen het virus; 1,2 miljoen mensen zijn vorig jaar overleden aan ziekten die samenhangen met aids.