Griepvaccin in de maak?


Er is iets geks aan de hand met 43 procent van de Britten: ze krijgen geen griep. Op de één of andere manier hebben ze immuniteit ontwikkeld tegen het virus. Dat is de belangrijkste ontdekking van een langjarig onderzoek door University College London en Oxford University. Het is een conclusie die de deur opent naar een mogelijk vaccin tegen griep.

Deze mensen dragen het virus vaak wel in zich, maar ze worden niet ziek en ze geven de ziekte ook veel minder door aan anderen. Ze dragen cellen in zich die eiwitten in het virus aanvallen. Normaal valt het immuunsysteem alleen de buitenkant van het griepvirus aan. Dat kan daar tegen, waardoor mensen toch griep krijgen.

De onderzoekers hopen op basis van deze cellen een vaccin te maken dat kan worden ingezet tijdens grote griepepidemieën. Daarbij denken ze niet alleen aan gewone griep, maar ook aan potentieel dodelijke pandemieën als de Spaanse Griep. Die kostte tijdens de laatste grote uitbraak in 1918 50 tot 100 miljoen doden wereldwijd (foto).

De studie is gepubliceerd in het vakblad American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine.