Griepmedicijnen maken ons zieker


Wie tegenwoordig een flinke verkoudheid of griep heeft, kan de symptomen daarvan aardig onderdrukken. Er zijn middelen in de handel die de koorts verlagen en je energie geven om ondanks je ziekte door te werken. Dergelijke middelen maken ons echter zieker dan we zijn. Die ontdekking is niet gedaan door artsen, maar door wiskundigen van de Canadese McMaster universiteit.

Dat je koorts krijgt als je grieperig bent, hoort namelijk bij het immuunsysteem van het lichaam. Door de thermostaat van het lijf omhoog te draaien, sterven virussen en bacteriën. Koorts is dus een teken dat je beter aan het worden bent. Onderdruk je de koorts, dan blijven virussen en bacteriën langer leven en krijgen ze de kans zich uit te breiden door het lichaam. Je wordt zieker.

Dankzij de koortsdrukkende middelen gaan mensen ook sneller aan het werk, of ze blijven helemaal niet thuis. Daardoor verspreiden ze hun virussen makkelijker onder anderen. Vooral werknemers die veel met mensen te maken hebben, kunnen grote groepen aansteken.

Hierdoor worden griepepidemieën ernstiger. In Noord-Amerika, waar het slikken van koortsonderdrukkers veel gewoner is, levert dat 5 procent meer ziektegevallen op. Dat vertaalt zich in meer dan duizend doden per jaar, zo berekenden de wiskundigen. Maar ook in Europa worden koortsdrukkende medicijnen steeds populairder.

De wiskundigen gebruikten voor hun onderzoek eerdere medische studies naar griep en verkoudheid en data over recente griepepidemieën. Ze publiceerden hun studie in het vakblad Proceedings B van de Royal Society.