Griekse wetenschap ligt stil


Griekse oudheid

De economische crisis in Griekenland heeft zich uitgebreid naar de wetenschappelijke wereld. Er is steeds minder geld beschikbaar voor onderzoek en onderwijs. Het land dreigt in academische kringen een paria te worden.

De Aristoteles-Universiteit in Thessaloniki, de grootste academische instelling van het land, heeft bijvoorbeeld nog maar een begroting van 15 miljoen euro per jaar. Vorig jaar was dat nog 40 miljoen. Ter vergelijking, de Universiteit Utrecht heeft jaarlijks tussen de 700 en 800 miljoen te besteden. De Griekse universiteit heeft nog maar 2000 personen in dienst, die 65.000 studenten les geven. In Leiden werken 4200 mensen aan de universiteit, die samen 23.000 studenten onderwijs en ondersteuning geven.

Het universiteitspersoneel heeft de afgelopen jaren al 30 procent van het loon ingeleverd. Dat heeft er voor gezorgd dat veel van de beste wetenschappers het land hebben verlaten om elders te gaan werken. Vrijwel alle grote onderzoeksprojecten die nog lopen, worden direct door de Europese Unie gefinancierd in het kader van één van de vijf grote wetenschappelijke programma’s.

Griekenland heeft twee Nobelprijswinnaars opgeleverd. Het land leidt zeer goede archeologen en historici op, die meehelpen de historische schatten van het land te ontdekken en te beschermen.