Grieks eiland wil Oostenrijks worden


De bewoners van het Griekse eiland Ikaria zijn het zat, de economische ellende. Ze hebben genoeg van het wanbestuur uit Athene en de slechte naam die Griekenland in heel Europa heeft gekregen. Dus hebben ze een creatieve oplossing bedacht: ze willen niet langer Grieks zijn. In plaats daarvan moet de Oostenrijkse vlag binnenkort op de rotspunt in de Middellandse zee wapperen.

Griekenland in het wit, op Ikaria wappert de Oostenrijkse vlag.

Ikaria is een opmerkelijk eiland. De inwoners spreken Grieks, maar toch was het eiland lange tijd Italiaans en later Turks. De bewoners hebben zich altijd verzet tegen deze overheersing door vreemde mogendheden. In 1912 lukte het ze eindelijk de laatste Turkse soldaten naar huis te sturen. Heel kort was het eiland onafhankelijk. Toen al hadden de bewoners bewondering voor de Alpen, want ze kozen de Zwitserse vlag, maar dan in het blauw.

De Ikarianen zagen echter in dat ze moeilijk zelfstandig konden overleven en sloten zich via een verdrag dat honderd jaar zou duren aan bij de Griekse staat. Dat verdrag liep dinsdag af. In Athene doen ze alsof hun neus bloedt, ze willen het verdrag stilzwijgend verlengen. Maar de Ikarianen hebben genoeg van de Griekse puinhoop, zo bericht de Italiaanse krant Libero. Tijdens de viering van het eeuwfeest van hun onafhankelijkheid van Turkije afgelopen dinsdag, werd opgeroepen tot een afscheiding.

De 6000 bewoners van de rotspunt zouden daar over moeten stemmen in een referendum. Onafhankelijk zou het eiland weer niet worden, verschillende sprekers tijdens de feestelijkheden spraken zich uit voor een toetreding tot Oostenrijk. Waarom uitgerekend dat land, vermeldt het Italiaanse artikel niet.

De Griekse regering heeft zelfs officieel gereageerd op het onafhankelijkheidsstreven. Ikaria is Grieks en blijft Grieks, zo laat Athene weten. Het verdrag blijft wat hen betreft onverminderd van kracht.

Follow Faqtman on Twitter