Grieken verjagen belastinginspecteurs


Dat de Grieken het niet zo nauw nemen met het betalen van belastingen is al bekend. Het land ligt aan een infuus van 240 miljard euro van de Europese Unie en het IMF. Een van de voorwaarden van deze organisaties is dat de Grieken beter werk maken van hun fiscale organisatie.

Dat gebeurt hier en daar voortvarend. Zo streek een ploeg belastinginspecteurs neer in het dorp Archanes op Kreta, door de plaatselijke VVV omschreven als ‘een welvarend plaatsje’, dat is gerestaureerd met geld van de EU. Daar kochten ze in de lokale taveernes kopjes koffie en betaalden die. Daarvoor hoor je een bonnetje uit de kassa te krijgen, anders kan de kroegbaas de koffie zwart afrekenen.

Toen de inspecteurs de bonnetjes niet kregen, schreven ze boetes uit. Maar dat pikken de inwoners van Archanes niet. De belastinginspecteurs werden het dorp uitgejaagd en bedreigd, schrijven Griekse kranten.

Omdat de inspecteurs willen laten zien dat ze hun werk wel degelijk serieus proberen te doen, zijn ze naar de media gestapt om hun verhaal te vertellen. Zouden ze binnenkort met de politie terugkeren?