Graven naar goudtrein begint


kilometer 65

Vandaag of morgen begint in Polen een bijzondere opgraving. Amateurs gaan proberen de roemruchte Duitse goudtrein uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Ze zijn overtuigd in een stuk bos bij het plaatsje Walbrzych een schat van ongekende omvang te vinden.

Sinds de oorlog gaat het gerucht dat de terugtrekkende nazi’s een trein vol goud, amber en kunstwerken in Polen in een tunnel hebben gereden. De ingangen van de tunnel zouden daarna zijn opgeblazen, zodat de trein onzichtbaar was voor het oprukkende Rode Leger. Bij een eventueel heroveren van het gebied, zou de trein dan uitgegraven kunnen worden.

Historici hebben nooit enig bewijs gevonden dat een dergelijke trein zou bestaan. Maar de Duitsers hebben – zeker in de laatste fase van de oorlog – niet alles gedocumenteerd. Vandaar dat het communistische regime in Polen al in de jaren zeventig heeft geprobeerd de schat te vinden. Tevergeefs, ze troffen geen tunnel aan en geen trein.

Sinds 2015 proberen twee amateur-archeologen, de Pool Piotr Koper en de Duitser Andreas Richter de trein te vinden. Ze denken de exacte locatie te weten dankzij een bekentenis die een van de voormalige arbeiders aan de tunnel op zijn sterfbed heeft gedaan. Ze hebben met grondradar een ondergrondse structuur gevonden op kilometer 65 van een voormalige spoorlijn (foto).

Een nader onderzoek door de universiteit van Krakau heeft aangetoond dat daar inderdaad mogelijk een tunnel ligt, maar een goudtrein zeggen de geologen van de universiteit niet te kunnen zien op hun scans. De kans dat er een ondergrondse ruimte aanwezig is, lijkt ook niet klein. De Duitsers hebben door dwangarbeiders in de omgeving van Walbrzych een heel stelsel van tunnels laten uitgraven, project Riese.

Waarvoor deze tunnels dienden, is nooit bekend geworden. Mogelijk wilde Hitler er een ondergronds commandocentrum inrichten. Anderen hebben gespeculeerd dat het een enorme ondergrondse wapenfabriek moest worden. Wellicht kan de opgraving van deze week – trein of niet – meer duidelijkheid verschaffen over de bedoelingen van de Duitsers.