Graven geopend voor ‘magie’


Een oud graf in Tsjechië. Foto: Czech Society for Archaeology, o.p.s.

Van de vijfde tot de achtste eeuw was het in Europa heel normaal om de graven van pas overleden mensen te openen. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de Oostenrijkse academie van wetenschappen. Onderzoekers bekeken grafvelden door heel Europa en kwamen er achter dat we in die tijd een morbide fascinatie hadden met de dood.

Veel graven uit de vroege middeleeuwen werden na een paar maanden geopend en weer gesloten. Dat gebeurde zorgvuldig en niet door grafrovers. Dure voorwerpen bleven namelijk gewoon achter in het graf. Waarom openden mensen dan wel de laatste rustplaats van hun familie?

Op basis van archeologisch bewijs denken de Oostenrijkers dat de doden soms tentoon werden gesteld. Ze zouden magische krachten hebben. Ook voorwerpen en wapens werden soms mee begraven om daardoor betoverd te raken. Een zwaard dat in een graf had gelegen, was daarna extra dodelijk.

Onze voorvaderen hadden vooral een vreemde relatie met schedels. In opmerkelijk veel Europese graven uit deze periode ontbreekt het hoofd. Ook worden vaak losse hoofden in graven ontdekt. Volgens de Oostenrijkers een gebruik om kade geesten of rusteloze voorvaderen te beteugelen.

Het onderzoek staat in het vakblad Oxford Journal of Archaeology.

Follow Faqtman on Twitter